RAJSKÝ NEPÁL, země kontrastů.

Termíny:
1.4. – 16.4.(přidán další termín navazující za tento)

10.10. – 31.10. Rajský okruh Manaslu (připravuje se)

Cesta je určena pro ty, kteří chtějí zažít atmosféru nejvyšších hor světa Himalájí a netroufají si nebo nemohou na treky ve výškách 5.ooom. Organizovaně, ale bez cestovky. Turistika, rafting, návštěva NP Chitwan, prohlídka památek, poznávání zdejšího života a kuchyně. To vše splňuje požadavky dokonalé aktivní a poznávací dovolené. Každý den je zážitkem pro dříve narozené, ale i pro mladší. Cesta je cíl. Průvodcem zájezdu bude Aleš Rajský, zkušený průvodce, cestovatel a fotograf, který se věnuje oboru 15 let a miluje svou práci.

malá inspirace v podobě krásného videa, na němž jsou i některá navštívená místa

Program:
1.den (1.4.)
Přílet do hlavního města Káthmándú, kde Vás průvodce vyzvedne na letišti a dopraví na ubytování. Program dle času příletu. Prohlídka historického náměstí Durbar (UNESCO) s četnými hinduistickými chrámy a palácem. Případně zařízení nezbytných povolení k trekingu. Večer ochutnávka národního pokrmu Dhal Bhat či jiných specialit s možností nákupů a procházky ve čtvrti Thamel.
2.den
Po snídani zařízení nezbytných povolení k trekingu a registrace. Dnešní den věnujeme prohlídce nejvýznamějších UNESCO památek a chrámů jako jsou spalovací Gháty v Pašupatináthu, královská města Pátán a Bhaktapur s impozantní historickou architekturou.
3.den
Přesun do údolí řeky Trisuli, kde nás čeká pohodový dvoudenní rafting na úpatí Himálají. Před raftem dáme oběd. Plavba krásným údolím řeky Trisuli. Romantickým nocleh v říční zátoce.
4.den
Po snídani rafting, oběd a přesun do Pokhary, která je ve srovnání s Kathmadú oázou klidu na břehu jezera Phewa. Večer si dáme místní pivo nebo pálenku z rýže – rakshi a posedíme v jednom z místních barů, situovaném na břehu jezera a užijeme si západ slunce.
5.den
trek 4-5 hodin, převýšení 540m
Brzy ráno přesun do Naya pul, brány do Himálaje. Zde začíná náš okružní panoramatický trek pod Annapurnami s dechberoucími výhledy a typickými malebnými vesničkami. Čeká nás krásný výstup Alpského typu a nocleh v horské vesničce Tikhedhunga ve výšce 1540m.
6.den
trek 4-6 hodin, převýšení 1360m
Po snídani vyrazíme na výstup mezi rozkvetlými obrovskými rododendrony, který nás zavede do turistické vesnice Ghorepani (2874m). Cestou budeme mít dostatek času na fotografování, oběd, svačinu, pauzy na pití a tempo přizpůsobíme těm nejpomalejším.
7.den
trek cca 8 hodin, převýšení 890 m, sestup o 1050m
Zlatým hřebem našeho treku bude v případě příznivé viditelnosti ranní výstup za východem slunce na vrcholu Poon Hill (3210m) s panoramatickým výhledem na Annapurny, Dhaulagiri, posvátnou horu Machhapuchhre a další Himálajské velikány. Sestoupíme opět do Ghorepani na snídani a vydáme se přes prýsmyk Deurali (3132m) odkud klesáme dále podél řeky, úžasnou přírodou se spousty vodopádů a potůčků, do Tadapani na nocleh.
8.den
trek 4-5 hodin, výstup 280m, sestup 780m
Tento den již bude odpočinkovějším proti předešlým dvoum. Nejprve klesneme do vesničky Siprong, odkud opět stoupáme a dojdeme do místa ubytování ve vesničce Chomrong (2210m) odkud jsou výhledy zpříjemněné kavárničkami a jablečným koláčem.
9.den
trek cca 4 hodiny, výstup 480m, sestup 700m
Dnešní trek zpestříme zastávkou s koupáním v horkých pramenech a přespáním v malebné historické vesničce Ghandruk (1990m), jenž je domovem etnika Gurung. Možnost návštěvy muzea Gurungů.
10.den
trek 1 – 2 hodiny, sestup 340m
Sestup na autobusové nádraží do Kimche (1640m), odkud jeepem nebo místním autobusem odjedeme opět do Pokhary k zaslouženému odpočinku. Po obědě možnost zpestření plavbou po jezeře, návštěvou pagody Míru, vodopádů Déví a chrámové jeskyně Gupteswor. Večer zapijeme zdolaný trek a odměníme se chutnou večeří v jednom z místních podniků.
11.den
Přesuneme se k národnímu parku Chitwan do vesnice Jagatpur, která ještě není tolik zasažena turismem. Po jídle bude pro nás procházka okolní přírodou jedním z největších lákadel.
12.den
Bohatý program zahrnuje snídani, výlet do národního parku, jízdu na slonech, plavba lodičkou po řece Rapti, pozorování krokodýlů a gaviálů, možnost spatřit také divoké nosorožce a při velkém štěstí i tygra. Po obědě a odpolední siestě shlédneme kulturní vystoupení etnika Thárů a večeře.
13.den
Návrat do hlavního města Káthmándú. Při včasném příjezdu se po ubytování v hotelu vydáme k buddhistické svatyni Swayambhunath, jíž se přezdívá opičí chrám a Buddha park.
14.den (15.4.)
Fakultativní vyhlídkový let k Everestu, nejvyšší hoře planety (8848m), je jedním z největsích životních zážitků. Prohlídka metropole Káthmándů, Durbar Square, hinduistické chrámy, příbytek žijící bohyně Kumárí, poslední nákupy suvenýrů. Celý program od návratu do Káthmándů se odvíjí od zpáteční letenky klientů.

A teď se podržte !
kalkulace – cca 50 000,-
(nejedná se o cestu organizovanou cestovní kanceláří, kalkulace se odvíjí od cen služeb doporučených průvodcem od ověřených partnerů, nevybíráme celou částku, účtujeme si pouze průvodcovské služby až na místě a ostatní služby si hradí klienti zvlášť sami dle doporučení průvodce nebo vlastního výběru)
Kalkulace zahrnuje:
českého průvodce, plnou penzi, veškeré ubytování, vstupy do UNESCO památek včetně místního průvodce, safari, rafting, dopravu, letenku v ceně cca 15 tisíc)
Je počítáno i s drobným zdražením o počtu 14 klientů + průvodce, s lepším ubytováním v KTM a Pokhaře, které lze nahradit levnější variantou.
Ne všechny vstupy jsou povinné.
Nezahrnuje:
dle zájmu fakultativní – individuální
vyhlídkový let k Everestu 200 $
nosiče na treku 120 $ +tips
pojištění, suvenýry, bakšišné, alkohol, nadstandartní stravu

Další krásná ukázka z této překrásné země.
trek kolem Annapurny, zájezd do Nepálu, Nilgiri, Kali Gandaki
Nepálský trek v Himálaji kolem Annapurny poskytuje úžasné panorama hor, řek a tradičních obydlí ve vesničce Kagbeni se sluncem osvícenou horou Nilgiri při východu slunce. Jen krůček od buddhistického království Mustangu.
Nepál - Káthmándú - náměstí Durbar a jeho pagody
Nepál – Durbar square v Káthmándú ještě před zemětřesením.
Nepál - trekking annapurna, poonhill, ghandruk, machapuchare
Nepál – výhled z Poon Hill na východ slunce nad Annapurnou a posvátnou Machapuchare neboli rybí ocas
trek kolem Annapurny, zájezd do Nepálu, Nilgiri, Marsyangdi Nadi
Nepálci jsou úžasní a usměvaví lidé. Obzvlášť v zastrčených vesničkách Himálájských údolí
nepál-trek okolo annapuren
Sadhuové jsou Sikhští hinduističtí duchovní. Na obrázku právě nalezli šaligram v údolí řeky Kali Gandaki, symbol boha višnu.
 
CESTUJEME S ALEŠEM DO RÁJE
Veřejná group · 13 členů
Přidat se ke skupině
Skupina slouží zájemcům o cestování s průvodcem Alešem k diskuzi, dotazům a získávání informací o plánovaných cestách.
 

Nepál, země kontrastů.

Nepál - trek okruh okolo Annapuren
Nepál, Trekingový okruh okolo Anapuren, Annapurna, Zájezd

Hornaté srdce Asie
Když se řekne Nepál, mnohým se zjeví pod tímto pojmem Himálaj, nejvyšší pohoří světa. V Nepálu je magických osm ze všech čtrnácti osmitisícovek světa. Zmííním se o nich na konci článku. Některé jsou na hranici s Čínou (přesněji řečeno Tibetem), včetně nejvyšší hory světa, Mount Everest (8848 mnm), Nepálsky Sagarmátha, což znamená Tvář nebes. Tibetsky je to Qomolangma (Čomolangma), což je v překladu Matka světa. Hory zabírají převážnou část země, ať už je to samotný Himálaj, tvořící přirozenou hranici s Čínou, či na jih od něj, jakési předhůří Himálaje, dosahující výšek 3000m. Nížiny jsou zastoupeny na jihu, úzkým pruhem země zvaným téraje.

trek kolem Annapurny, zájezd do Nepálu, Nilgiri, Kali Gandaki
Nepálský trek v Himálaji kolem Annapurny poskytuje úžasné panorama hor, řek a tradičních obydlí ve vesničce Kagbeni se sluncem osvícenou horou Nilgiri při východu slunce. Jen krůček od buddhistického království Mustangu.

Pestrost Nepálu
Jen málokde na světě najdeme tolik kontrastů a rozmanitosti, jako v Nepálu. Právě vysoké hory a neprůstupnost terénu daly vzniknout různorodosti, odlišnostem a pestrosti, na tak malém území, jakým Nepál je. Ať už je to půvabná krajina, náboženství, podnebí, flora, fauna, kultura, etnika, charakter lidí nebo jiné aspekty. To vše a mnohé další, činí Nepál jednou z turisticky nejpřitažlivějších destinací, v mnohých koutech ještě neprobádanou. Zažijete zde tropická pásma na jihu, takzvané téraje, s rýžovými políčky, pasoucímí se vodními buvoly a volně žijícími nosorožci, krokodýli, tygry, slony a dalšími exotickými živočichy v NP Chitwan (Čitvan). Subtropy s monzunovými dešti v úrodných údolích předhůří Himálaje. Při putování přes vysoko položená sedla na trecích kolem majestátních osmitisícovek, jdete často všemi vegetačními stupni. V horách se rozmanitost mění rychleji. Postupujete od hustě zarostlých zmíněných tropů, hluboce zaříznutým říčním údolím s malebnými horskými vesničkami, do jehličnatých lesů, s přibývající výškou řídnoucími. Až se octnete ve větrné horské pustině, podobající se poušti, za kterou již následuje říše věčného sněhu a ledu, kde život připomíná pouze v dáli kroužící sup, čekající na svou mršinu, jenž jsou místními volně ponechány napospas koloběhu přírody. Sem tam basecamp či karavana s yaky, nezbytnými pomocníky a zdrojem jídla v nejvyšších oblastech.

nepál-trek okolo annapuren
Nepál-trek okolo annapuren, zájezd

Na treku
Spatříte obří, kvetoucí rododendrony, jež jsou národní květinou Nepálu. Neprůstupná džungle, terasovitá políčka, vodní buvoly, zurčící azurové řeky i menší potoky, vysoké hřmějící vodopády, jehličnany, kleče, Tibetské modlitební mlýnky, hinduistické i buddhistické chrámy, opuštěná obydlí, dlouhé ocelové zavěšené mosty (nic pro trpící závratěmi, kteří si pro tyto chvíle musí vzít hnědé bezpečnostní trenýrky), poušť, kameny, skály, sníh, ledovce, to vše Vás míjí na cestě a vy se cítíte naprosto oddáni přítomnosti a té kráse kolem. Vnímáte pouze vlastní dech, dokonalost a nekonečnost matky přírody.
Celé to zpestřují setkání s úžasnými, zajímavými, milými, místními lidmi různých etnik a vyznání Náročný den tu a tam zakončíte koupelí v horkých pramenech, národním pokrmem dal bhat a povídáním s ostatními trekaři.

Nepál, cestování a jídlo začíná pokrmem Dal Bhat
Dal Bhat – Nepálské národní jídlo

Dal Bhat
Národní pokrm Dal Bhat jedí Nepálci celý život, 2x denně. Zaslouží si proto myslím zvláštní odstavec. Dal znamená vlastně kořeněná čočková omáčka nebo polévka, obdobná jako v Indii a bhat, je rýže. To ale není všechno, na tácu najdete většinou ještě vařené brambory nebo sezóní zeleninu na kari, naloženou fermentovanou zeleninu, čerstvou zeleninu, bílý jogurt a křupavý papadam. V tradičních pouličních jídelnách zaplatíte za tuhle baštu pár korun a nejdražší (v přepočtu asi 100Kč) jsem jedl v 4900mnm, kde vaření kvuli tlaku trvá déle a suroviny musí nahoru vynášet nosiči. V případě masité varianty zaplatíte 2x až třikrát tolik. Na dal bhatu je nejlepší to, že Vám vždy přidají, dokud nejste sytí a pokaždé je jiný, záleží na roční době, rodině, etniku a náladě kuchaře.

Nejvyšší hory Nepálu aneb magická osmička
Mount Everest 8848 – Nepál / Tibet
Kančendženga 8586 – Nepál / Indie
Lhoce 8516 – Nepál / Tibet
Makalu 8485 – Nepál / Tibet
Čo Oju 8188 – Nepál / Tibet
Dhaulágirí 8167 – Nepál
Manáslu 8163 – Nepál
Annapurna 8091 – Nepál
Ostatních šest osmitisícovek zde budete hledat marně, protože se nachází v pohoří Karakorám v Pákistánu a Tibetu, článek je o Nepálu.

Nepál - trekking okolo Annapuren a Poon Hill
Nepál – trekking okolo Annapuren a Poon Hill

Pár citátů, které zazněli na zájezdech.

Opravdové štěstí nezískáme dosažením vytouženého cíle, s každou dosaženou touhou přichází touha další, vzdálená na míle.Je lidstvu přirozené po lecčems toužit,ale nesmíme se díky naší touze soužit.Opravdové štěstí přijde pochopením sebe sama, prostým bytím teď a tady, ať již v horách nebo doma. A skromnou vděčností ze srdce svého, za ten nejvyšší dar co máme,to jest život jaký je, bez posuzování dobrého či zlého, jen tím si správnou cestu otvíráme.Štěstí, to je radost z bytí, z pohybu a z dechu.Šťastný je pouze ten, kdo vládne svému egu.
/Aleš Rajský/

Na cestě světla bychom neměli chtít, brát a honit se za cílem, ale naučit se dávat bez očekávání něčeho zpět a přijímat to, co život dává, s vděkem, zamilovat se do té cesty, po níž jdeme, protože právě ona je tím cílem. Neexistuje pozitivní nebo negativní. Život nám klade do cesty překážky, abychom byli po jejich překonání silnější. Potkáváme lidi vždy z nějakého důvodu a každý hraje v našem vlastním bytí nějakou úlohu.
/Aleš Rajský/

Kontrolujte své myšlenky, stanou se z nich slova.Kontrolujte svá slova, stanou se z nich činy.Kontrolujte své činy, stanou se z nich zvyky.Kontrolujte svůj charakter, vytváří váš osud. /Lao-c´/

„Dnešek není příprava na zítřek. Dnešní den je ta hlavní událost.“ /Leo Babauta/

Tady nahoře, vysoko v horách, cítím se být povznesen nad všechen shon a malichernost měst v údolích. Tady slyším jen vítr vát, vlastní tlukot srdce a dech. Cítím zvláštní duchovní naplnění. Uvědomuji si sám sebe, kdo jsem. Součástí všehomíra, ale přesto pevně spojen se zemí, svým tělem. Jen mít křídla, roztáhnout je, vznést se vysoko a letět daleko daleko kam mě vítr donese. /Aleš Rajský/

Život jest jak vzácná a křehká květina. Každý květ je unikátní stejně jako každý moment života pěstujme ji aby vzkvétala. neboť může lehce zvadnout /Aleš Rajský/

Na světě nejsou nejkrásnější věci, ale okamžiky. /Karel Čapek/

Ti, kteří se dokáží vzdát základní svobody, aby dosáhli dočasného zabezpečení, si nezaslouží ani svododu, ani zabezpečení. /Benjamin Franklin/

Majetek vyvolává lpění a další touhu po jmění. Je to princip, jemuž jsme my, naše civilizace, skočili na lep. Naší hlavní motivací je vlastnictví – něco mít, pak mít víc a ještě víc. A zase: kde a jak se to programuje? To je velice zvláštní. Programuje se to už ve škole. Hlavně v matematice. První, co se učíme, je sčítání. Jedna a jedna jsou dvě. Dvě je víc, než jedna. Dvě a dvě jsou čtyři. Čtyř jsou víc než tři. Čtyři a čtyři je osm. Osm a osm je šestnáct. To je ještě víc. Kdybychom opravdu nebyli pokryteckou civilizací a učili své děti, že celek a jednota jsou naší matricí, učily by se děti jako první „dělení“. Mohly by se učit třeba: „Tohle je koláč, a když ho rozpůlím, mám dva kusy. Když ho rozčtvrtím, mám čtyři kusy. Když udělám další dělení, mám osm kusů.“ Učily by se ty samé číslovky, ale jinak. Nebylo by toho víc, bylo by toho pořád stejně, ale získali bychom víc dílů. A tím pádem bychom porozumněli – TENTO SVĚT VZNIKÁ DĚLENÍM JENDOTY./Jaroslav Dušek/

“Ženy nechtějí slyšet váš názor. Chtějí slyšet svůj názor, ale hlubším hlasem.”/Bill Cosby/

„Člověk, který cestuje s touhou dozvědět se, směřuje přes všechny dálky hlavně k sobě samému.“/J. Werich/

Někdy se vzbudíš.Někdy tě pád zabije.A někdy, když padáš,vzlétneš…/N.Gaiman/

„Nejvyšší dovršení společnosti spočívá ve spojení pořádku a anarchie.”/Pierre-Joseph Proudhon/

Člověk je temný tvor! Neví odkud jde, ví málo o světě a nejméně o sobě. Nelze být vždy hrdinou, ale vždy lze zůstat člověkem. /J.W.Goethe/

Zvedněte oči k horám od nichž se vám dostane pomoci. /Sv. Aurelius Augustinus (354 – 430 n.l.)/

„Ženy se vdávají v naději, že se jejich muži změní. Muži se žení v domnění, že se jejich ženy nikdy nezmění. Zklamání všech zúčastněných je nevyhnutelné.“ /Albert Einstein/

Lidová moudra moderní doby: — Kdo se moc ptá, málo googlí. — Spam nechodí po horách, ale po lidech. — Kam Facebook nemůže, tam nastrčí Like button. — Každý chvilku tahá torrent. — Všechno padá, co software má. — Co můžeš tweetnout dnes, neodkládej na zítřek. — Tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až mu víko upadne. — Co na srdci, to na Facebooku. — Všude dobře, s WiFi nejlíp. — Tak dlouho se chodí s otázkou na Seznam, až se zajde na Google. — Kdo chce kam, nabourá se tam. — Třikrát zálohuj a jednou formátuj! — Darovaným titulkům na hrubky nehleď. — Kolik máš účtů na sociálních sítích, tolikrát jsi člověkem. — Přišel, viděl, vyfotil a nasdílel.

„Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a… tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.“ /Dalajlama/

Miluji nahotu; je to nejužitečnější odpočinek těla od falešné morálky společnosti. /Josephine Bakerová/

„Člověk je nejvyšší ze zvířat a nejnižší z andělů, člověk je mikrokosmos, v němž je vše, co makrokosmos skrývá.“ /K. Jaspers/

Co si myslíš, to vytváříš**co vytváříš, tím se stáváš čím se stáváš, to vyjadřuješ**co vyjadřuješ, to prožíváš co prožíváš, tím jsi**čím jsi, to si myslíš. Byli tam automobiloví bohové: silná a vážně se tvářící jednotka bytostí s krví na černých rukavicích a chromovaných zubech: příjemci lidských obětí v měřítku, o jakém se od dob Aztéků nikomu ani nesnilo. Ani oni se netvářili suverénně. Svět se změnil. /N. Gaiman: Američtí bohové/.

„Volnost se člověku otvírá jen sebepoznáním.“ /Jiddu Krishnamurti/.

Přátelé jsou andělé, kteří tě postaví na nohy, když tvá křídla mají problém si vzpomenout, jak lítat.

Neexistuje žádný začátek nebo konec! Jediné co máš, je teď !Včera je historie, zítra je náhodou, dnes je dárkem …

SOBECTVÍ JE PŘÍČINOU VEŠKERÉHO UTRPENÍ.

„Městský život je zodpovědný za to, že zkazil člověka, jenž pak ve své nevědomosti převrací řád přírody a maří jeho vyváženost.“ /T. Rousseau/.

Raduj se z maličkostí, všímej si detailů a když máš z něčeho strach, tak to udělej. Věci, ze kterých máme strach, těm musíme čelit, ne je obcházet. Je lepší shořet, než vyhasnout. /K. Cobain/.

Království nebeské je stavem srdce, ne něčím, co je nad zemí, nebo co přijde po smrti. /Nietzsche/

Žij tady a teď a hleď dělat všechny cítící bytosti šťastné a neubližuj jim. /Buddha/.

„V každém okamžiku se vesmír rozvětvuje na nekonečný počet dalších realit. V každé z nich pak probíhá jedna z možných variant vývoje událostí. Znamená to, že v každé chvíli si svým rozhodováním vybíráme jednu z variant budoucnosti a tím vytváříme nové paralelní světy.“ /H. Everett, fyzik/.

„Je důležité si uvědomit, že vnější věci jsou jen odrazem našeho vnitřního stavu. Musíme nejdříve nastolit harmonii v sobě, pak se mění okolnosti a lidi kolem nás.“ /V. Várady/

4 roky => ,,Mami mám tě rád“
10 let => ,,Jo jo mami“
16 let => OMG proč sem furt leze
18 let => Chceme odejít z domu
25 let => ,,Mami měla si pravdu“ ……………………………
30 let => Chceme jít zpátky k mámě
50 let => Máma je pryč.. 🙁
70 let => Dal bych všecko za to kdybych mámu viděl živou a zdravou.

„Neříkejte, že nemáte čas. Každý den máte k dispozici přesně tolik hodin, kolik …měli Michelangelo, Matka Tereza, Thomas Jefferson, Leonardo da Vinci nebo Albert Einstein.“ /H. Jackson Brown/

„Člověk se nesmí ani dobrovolně ani přinuceně účastnit vládní činnosti, tzn. nesmí přijímat povolání vojáka, ministra, berního, starosty,… ani člena parlamentu ani jinou funkci spojenou s násilím. Člověk nemá dobrovolně odvádět vládám daně a stejně tak nesmí užívat peníze sebrané daněmi ani jako plat, penzi nebo odměny. Dále by neměl používat instituce vydržované z daní, které byly násilně sebrány lidu. Člověk, který chce pracovat nejen pro své blaho, ale i pro zlepšení stavu lidí, se nesmí obracet k vládnímu násilí ani za tím účelem, aby chránilo jeho vlastnictví půdy a jiných předmětů, ani aby ochránilo jeho samého.”/L. N. Tolstoj/

„Člověk, jako každá živá bytost, se adaptuje, přizpůsobuje podmínkám, ve kterých žije a přijímá za své zvyky svého okolí. A tak, když potomci dlouhé řady otroků, sami zrozeni a vychováváni v poutech, začali přemýšlet, věřili, že otroctví je nedílnou součástí života, a svoboda zdála se jim nemožná. Taktéž i dělníci, po staletí nuceni věřit, že práce, jež byla jejich chlebem, závisí na dobré vůli pána, přijali tuto myšlenku, a začali vidět své životy jako závislé na milosti majitelů půdy a kapitálu.Skončili tak, že uvěřili, že je to pán. kdo je živí, a bezelstně se pak ptali, jak by bylo možné žít bez něj. Stejně tak by někdo, jehož nohy byly od narození spoutány, ale on se přesto naučil chodit, jak nejlépe to šlo, mohl přisuzovat svou schopnost pohybu právě těmto okovům, jež však ve skutečnosti oslabují a paralyzují svalovou sílu jeho nohou.”/Errico Malatesta/

Život je naše sudba. Naše vezdejší bytí. Naše první poslední. Naše touhy i zoufání, naše trumfy a katastrofy, …naše cílení i bloudění – to všechno je život. Naše dílo. Naše práce. Naše fantazie. Naše rouhání. Abychom tu nebyli nadarmo. Abychom tu byli k dobru, a ne k zlu. Aby tu po nás zbyla aspoň píď, na které patrná důstojná lidská stopa. To vše je život. Jediný náš život.

„Tady se dostávám k nejhoršímu výplodu stádnosti, k armádě kterou tak nenávidím! Když někdo přímo z radostí pochoduje vyřízenou řadou za zvuků kutálky, takovým člověkem prostě opovrhuji; ten byl obdařen velkým mozkem čistě omylem, protože jemu by mícha bohatě stačila. Mělo by se udělat všechno pro to, aby tahle skvrna na civilizaci co nejrychleji zmizela z povrchu zemského. Hrdinství na povel, nesmyslné násilnictví a ukňourané vlastenčení, tohle přímo náruživě nenávidím; válka je pro mne něčím tak nízkým a hnusným; radši bych se dal rozsekat na kousky, než bych se podílel na konání tak bídném! Nicméně si o lidstvu jako takovém myslím tolik dobrého, až mám za to, že tohle strašidlo by bylo bývalo už dávno totam, kdyby národům jejich zdravý rozum systematicky nekazila škola, tisk a vláda.“/Albert Einstein/

„Masa lidí slouží státu, ale nikoliv jako skupina jedinců, ale jako skupina strojů, zprostředkovaná činností lidských těl. Masa, to je nastoupená armáda, milice, dozorci a policisté. Svobodný úsudek nebo smysl pro morálku v ní neexistuje.”/Henry David Thoreau/

„Dokud soucit člověka neobsáhne vše živé, nenajde člověk mír ani sám s sobě.“/Albert Schweitzer (lékař, filosof)/

„Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie, anebo oligarchie.“/Socrates před 2500 roky/

V Evangeliu Esejských se ptají Ježíše, co je potřeba dodržovat, aby člověk správně žil; a Ješua jim vysvětluje, že ve skutečnosti existuje jediné přikázání, a to přikázání „Miluj“. To je celé. A dodává, že když je člověk blbější, potřebuje těch přikázání víc, když je ještě blbější, tak ještě víc.

Jak vybírat dovolenou ?

Dovolená by měla být v duchu toho, co děláte rádi. Splněnými sny, odměnou za celoroční práci a odříkání. Každý si pod slovem dovolená nebo zážitky může představit něco jiného a často se stává, že vlastně ani nevíme, co všechno můžeme všechno v té relativně krátké době zažít. Pro mne jsou to zážitky z nových míst, setkání s lidmi, splynutí s přírodou, sport atd.

Naši prarodiče měli dobré úsloví: „Nejsme tak bohatí, abychom kupovali laciné věci“ Což platí v plné míře i o času, který má být odměnou za naše úsilí. Samozřejmě opačně tak, aby to nezruinovalo rodinné konto nebo jsme si dokonce na zážitky nemuseli vypůjčit.

Ve výběru dovolené u většiny z nás hrají v první řadě roli peníze a čas. Kolik ze svého rozpočtu na dovolenou uvolníme financí a kolik času rekreací strávíme?Je dobré si ale ze začátku uvědomit, kolik naše tělo a mysl opravdu potřebuje a jaký druh odreagování zvolit. Výlety po městech, pobyt u moře, turistika po horách, rafting, feraty, cyklistika, lyžování atd. Ideálně kombinace uvedených, pokud nevíme nebo prostě nemáme rádi jednotvárnost. U sportu není dobré se přeceňovat a naopak týden proválený na písku u moře je dle mého názoru ztracený čas.

Pokud se rozhodneme realizovat dovolenou na vlastní pěst, jsme sice svými pány, ale musíme být připraveni, že autem strávíme spoustu úsilí řízením, navigací, plánováním, zařizováním, sháněním a utratíme dost peněz za pohonné hmoty, mýtné úseky, parkoviště, místní dopravu, mapy, nemluvě o případných poruchách vozidla, bez možnosti si za horkých letních dnů dát chlazené pivo nebo víno. Z výletu vždy zpět k parkovišti, stále vázáni na auto s obavou, kdy ho najdeme vykradené.

Existuje obrovská škála různě zaměřených cestovních kanceláří, kde veškerá starost končí sbalením kufru a dostavením se na odjezdové místo. Od té doby máte k dispozici delegáta nebo průvodce, který všechno zorganizuje, zná danou oblast, dokáže poradit nebo dokonce podat odborný výklad a vy můžete konečně vypnout. Nejjednodušší a současně asi nejlevnější cesta k dovolené, jsou pobytové, poznávací a turistické či sportovní zájezdy, kde máte zajištěno ubytování, jídlo, průvodce, pojištění, dopravu, vstupy za skupinové slevy, chlazené i teplé nápoje u řidiče autobusu atd. Na takové dovolené si opravdu odpočinete, něco se dozvíte, něco uvidíte, zažijete, ochutnáte …

Kromě nejzajímavějších míst poznáte také spoustu podobně zaměřených, zajímavých lidí a výsledek je o to lepší, když sečtete kolik energie, času i peněz ušetříte se službami, které cestovní kanceláře poskytují.

Jaký typ zájezdu si zvolit ? Záleží plně na Vašich požadavcích a dosavadních zkušenostech. Ale vždy platí, že zkusit se má všechno a tak pokud jste trávili dosud volný čas u moře nebo na chatě, dopřejte si trochu krásy přírody někde v horách nebo navštivte jiné kultury. Například poznávací zájezd s výlety. Jste li sportovně zaměřeni, zkuste se podívat do nabídky turistických, cyklo, vodáckých výletů.

i cesta může být cíl, jak se zpívá v oné písni

Proč cestovat ?

Cestováním se člověku otvírá mnoho pohledů nejen do vnějšího světa, ale také je konfrontován se sebou samým a to v situacích, které by v běžném denním životě nenastaly. Je vytržen z ohrádky stereotypu a jistot a vržen do víru událostí přítomného okamžiku a nucen poslouchat hlas svého vnitřního já. Řekl bych, že právě v těchto okamžicích se stáváme opravdu lidmi, opravdu prožíváme život. V okamžicích, kdy nás vnější okolnosti donutí přestat myslet, plánovat, organizovat … a začínáme vnímat pouze to, co je. Teprve s novým poznáním, zdolanou nejistotou a prostým bytím a přijímáním se člověku otvírá cesta do svého nitra a tím i ke štěstí. Štěstí je totiž dělat co miluješ a milovat co děláš.

Váš průvodce Aleš
volnost, svoboda, cestování, seberealizace

Komentář

Svých klientů si velmi vážíme. Vaše názory, komentáře a zpětná vazba jsou pro nás velmi důležité, abychom mohli naše služby pro Vás i nadále vylepšovat. Proto budeme rádi, za jakékoliv komentáře, individuální pocity, náměty, stížnosti. Napište nám, jak jste byli spokojeni s průvodcem, ubytováním, programem zájezdu, dopravou a jinými službami. Pro lepší indentifikaci napište prosím kdy a jaký zájezd jste absolvovali.

Děkujeme